Investeren in de toekomst: een huis zonder gasaansluiting!

ingevoerd op 14-12-2016

Elizabeth heeft het voor elkaar. Haar woning in Bilthoven is sinds deze zomer van het aardgas af. Trots toont ze de lege plek in de meterkast waar voorheen de gasmeter hing. Maar hoe verwarmt ze het huis dan?

 

”Investeren in de toekomst, dat is belangrijk voor mij”, zegt Elizabeth. In 2002 liet ze haar fraaie vrijstaande woning bouwen. Vanzelfsprekend koos ze destijds al voor optimale isolatie en zonnepanelen.

Warmte zonder gasrekening

Elizabeth wil het liefst alle benodigde energie zelf opwekken en onafhankelijk zijn van het net. Dat is aardig gelukt nu sinds deze zomer een elektrische warmtepomp de CV-ketel vervangt. Aan de zijkant van het huis is een apparaat verschenen die aan de achterkant buitenlucht naar binnen zuigt en aan de voorkant koude lucht uitblaast: een ’omgekeerde koelkast’. De warmte die aan de buitenlucht is onttrokken, wordt naar binnen geleid en verwarmt een watervat. Het warme water wordt vervolgens door buizen naar de kamers van het huis geleid.

In oktober ging de warmtepomp voor het eerst aan. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het systeem was nog niet goed ingeregeld, er bleek lucht in een leiding te zitten. Nu dat verholpen is, functioneert alles naar behoren. Het is lekker warm in huis. ”Ook met de nachtvorst van de laatste tijd, zat ik niet in de kou.”, aldus een tevreden Elizabeth.

De Bilt Bespaart Energie

Elizabeth is een echte voorloper. Verwarming door aardgas zal de komende decennia plaats maken voor systemen zoals warmtepompen die werken op elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Energiecoöperatie BENG! wil huiseigenaren graag helpen bij het nemen van duurzame maatregelen. Momenteel bereidt BENG! een campagne voor met adviesbureau Susteen in samenwerking met de gemeente. Het is een vervolg op de succesvolle campagne ’De Bilt Bespaart Energie’ uit 2014. De campagne is gericht op huiseigenaren die meer dan één maatregel tegelijk willen nemen. Binnenkort ontvangt u daar meer informatie over. Zie daarvoor ook de website www.beng2030.nl.

Elizabeth naast warmtepomp binnen Elizabeth naast warmtepomp binnen