Een nieuw verhaal

door wethouder Anne Brommersma

 

De NRC had begin januari een interessant interview (https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/06/er-is-een-nieuw-verhaal-nodig-om-mensen-te-prikkelen-6099909-a1540104) met Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures. Hij vertelde dat wetenschappelijke rapporten over de klimaatproblemen maar zelden leiden tot gedragsverandering. “We hebben een nieuw verhaal nodig”, aldus de hoogleraar in het artikel. Een inspirerend verhaal over een toekomst zonder fossiele brandstoffen.

 

Aan inspirerende verhalen gelukkig geen gebrek in De Bilt. Op 27 januari kwam de Amersfoortse gemeenteraad een kijkje nemen bij de zonneweide van het Waterschap. Het is altijd verfrissend om met vreemde ogen te kijken naar iets wat voor ons alweer bijna normaal is. De raadsleden waren onder de indruk van de bijna 1.000 zonnepanelen die energie opwekken voor de rioolzuivering.

 

In Amersfoort speelt dezelfde discussie als in De Bilt: we willen in 2030 energieneutraal zijn en daarvoor moeten we grote stappen zetten. Maar zonneweides en windmolens roepen in beide gemeenteraden nog veel discussie op.

 

Ik sprak laatst een collega-wethouder uit een landelijke gemeente. Het voorstel voor een windmolen had het daar niet gehaald in de gemeenteraad, maar daarvoor in de plaats had hij er een zonneweide uitgesleept. Maar is dat nu wat we willen? 1 windmolen wekt evenveel energie op als 14 voetbalvelden met zonnepanelen. De vraag is wat mooier is…

 

Voorlopig zijn er nog heel veel Biltse daken te bedekken met zonnepanelen. Laten we daar onze energie op richten. En is het dan niet geweldig dat PSP, de nieuwe eigenaar van het voormalige RIVM-terrein, zijn daken beschikbaar stelt voor 4.000 zonnepanelen? Dan komt de Amersfoortse raad vast nog eens een kijkje nemen, voor een nieuw verhaal. En daar krijg ik energie van! 

 

Anne_Brommersma_Echt_Mooij_fotografie-9398 webformaat Anne_Brommersma_Echt_Mooij_fotografie-9398 webformaat