Op weg naar de volgende uitdaging: verlagen gasverbruik

ingevoerd op 06-02-2017

”Als je er eenmaal aan begint, laat het je niet meer los.” Coert en Marjan Dagelet uit Maartensdijk maken een sport van energie besparen.  ”Marjan is van de statistieken en ik ga op zoek naar de beste oplossingen waarmee ik het liefst zelf aan de slag ga”, zegt Coert. Het resultaat mag er zijn: in 25 jaar tijd ging het gasverbruik van 3000 m3 naar 750 m3.

 

Coert en Marjan wonen sinds 1991 in hun huis uit de jaren 60. De twee-onder-een-kap woning had vuren kozijnen, overal enkel glas, een oud type HR-ketel maar al wel spouwmuurisolatie. Toen ze last kregen van koude voeten, ging Coert gelijk aan de slag. ”Ik heb dagenlang in de kruipruimte gelegen om isolatieplaten aan de vloer te lijmen!”, zo vertelt hij enthousiast.

 

Coert toont de staafdiagrammen van het jaarlijkse gasverbruik sinds 1991. Het effect  van hun inspanningen wordt zo erg duidelijk: met de nodige schommelingen daalt het gasverbruik gestaag na elke ingreep. Zo lieten ze na 10 jaar alle puien vervangen door kunststof met HR++ glas. Een flinke investering die veel comfort opleverde. Drie jaar geleden werd een moderne CV-ketel aangeschaft. Het gasverbruik daalde nog meer en schommelt nu rond de 750 m3.

Van het gas af

Wat kunnen ze nog meer doen? Op hun verzoek kwam een Energieambassadeur van BENG! langs. Eigenlijk is er nog maar één grote uitdaging over: van het aardgas af! Een stap die we in de toekomst allemaal moeten zetten. Dat kan bijvoorbeeld door op termijn de ketel te vervangen door een warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht. Omdat de woning nu goed geïsoleerd is, komen dit soort oplossingen in beeld. Coert denkt er serieus over na maar voor nu: ”eerst maar eens die laatste halogeenlamp boven de tafel door LED vervangen!”

 

 

Coert voor de woning Coert voor de woning