Excursie naar 'aardgasloze' woningen

Raadsfracties laten zich informeren

Op de zonnige woensdagmiddag van 7 februari bezocht een delegatie van de gemeenteraad, een aantal energieneutrale woningen. De raadsfracties konden zo een kijkje nemen in de toekomst van aardgasloos wonen. De excursie werd georganiseerd door BENG! die daarmee aandacht vroeg voor lokaal klimaat- en energiebeleid. ”De komende vier jaar worden doorslaggevend”, aldus organisator Bouwe Taverne van BENG!, ”energiebeleid verdient een plek in het nieuwe collegeakkoord.” De bezoeken aan de woningen maakten duidelijk dat comfort en aardgasloos verwarmen goed samen gaan. 

 

Hoe verwarm je huizen zonder aardgas? In de toekomst zal er vaak voor elektrische oplossingen worden gekozen, bijvoorbeeld door middel van warmtepompen. Robert Schenkel van Stedin vertelde, op weg naar de eerste locatie, onder meer over welke consequenties dat heeft voor het elektriciteitsnet. Dat moet worden verzwaard waardoor er bijvoorbeeld meer transformatiehuisjes gaan bijkomen.

 

Comfort en betaalbaarheid

 

In Montfoort was de excursiegroep te gast in een duurzaam gerenoveerde huurwoning, onderdeel van experiment ’De Poorters’ om tien huurwoningen ’van het aardgas af te halen’. De bewoners zijn er tevreden mee: de voormalige ’doorwaai’woningen zijn nu uiterst comfortabel geworden met een betaalbare energierekening. Het prijskaartje van dit pilotproject was hoog, mede door onvoorzien hoge onderhoudskosten. Woningbouwvereniging GroenWest zet nu meer in op een stap voor stap aanpak waarbij comfort en betaalbaarheid leidend zijn.

 

Waterweg

 

Na het bezoek aan Montfoort was er aandacht voor particulier initiatief in de eigen gemeente. Bram de Deugd vertelde het verhaal van zijn nul-op-de-meter nieuwbouwproject aan de Waterweg dat hij samen met plaatselijke bedrijven realiseerde. Ook in zijn woning kreeg de excursiegroep een rondleiding aangeboden. Bram en zijn gezin zijn blij met de nieuwe woning waar ze inmiddels een maand wonen. De lucht-warmtepomp kan het huis verwarmen bij een buitentemperatuur tot -20 graden dus met de huidige vrieskou is het nog steeds lekker warm in huis.

 

In de huiskamer van Bram vertelde Ronald Hofstede van Woningbouwcorporatie SSW meer over de resultaten van de twee (bijna) nul-op-de-meter huurflats aan de Henrica van Erpweg en de Mr. Samuel van Houtenweg. SSW richt zich ook bij nieuwe renovatieplannen op een zo hoog mogelijke ambitie richting (bijna) energieneutraal. 

 

Meer informatie over verwarmen zonder aardgas op: www.hierverwarmt.nl (http://www.hierverwarmt.nl)

Inspiratie voor gemeenten - document (https://www.rvo.nl/sites/default/files/2017/12/Start%20Aardgasvrij_inspiratie%20voor%20gemeenten.pdf)

 

Ervaringsverhaal ’aardgasvrije huurwoning (https://www.beng2030.nl/nw-27565-7-3682504/nieuws/ik_ben_nog_steeds_zo_gelukkig_met_dit_huis.html)’ in Montfoort

 

 

excursiegroep gemeenteraad 7-2-2018 excursiegroep gemeenteraad 7-2-2018
nom huiskamer waterweg kl nom huiskamer waterweg kl