VvE-bewoners gaan voor duurzaam

Energieke bijeenkomst

 

Appartementbewoners uit gemeente De Bilt waren 6 maart welkom op de vierde bijeenkomst van het Groene VvE Platform. In de gemeente zijn 147 Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die gezamenlijk moeten besluiten over de route naar een duurzame toekomst van het gebouw: een pittige klus. Voor een volle zaal lichtte strategisch adviseur Bauke Heikamp van de gemeente het klimaatbeleid toe. Energiecoöperatie BENG!, organisator van de avond, informeerde over mogelijke financiële ondersteuning. De aanwezige VvE’s voelen de urgentie om aan de slag te gaan. Zoals een deelnemer aangaf: ”Onze CV-ketels zijn aan vervanging toe, wat kunnen we nu het beste doen?”

 

Bekijk de presentatie (https://www.beng2030.nl/content/27565/download/clnt/87065_190306_Presentatie_Bauke_Heikamp_VvE.pdf) van Bauke Heikamp.

 

Heikamp praatte de deelnemers bij over de stand van zaken in het klimaatbeleid. Wat komt er af op gemeente De Bilt? De gemeente moet in 2021 per wijk een Warmteplan gereed hebben. ”Daarin komt te staan hoe wij met z’n allen denken van het aardgas af te gaan.”, aldus Heikamp. Op dat gebied zijn er veel ontwikkelingen. ”Maar veel is ook nog onzeker, wordt het een warmtenet, warmte uit het rioolwater, gaan we aardwarmte gebruiken of toch waterstof?”

 

De andere uitdaging ligt in de regio rondom De Bilt en vloeit voort uit het Klimaatakkoord. Als dat binnenkort getekend wordt, moeten alle regio’s in Nederland een half jaar later aangeven hoeveel duurzame energie (zon, wind, biomassa) ze gaan opwekken. Dat alles bij elkaar opgeteld moet voldoende zijn om de landelijke doelen te halen. ”Anders kan het Rijk zelf besluiten wat we als regio gaan opwekken.”, aldus Heikamp.

 

Voor VvE’s die deze ontwikkelingen niet willen afwachten maar zelf aan de slag willen, heeft BENG! een ondersteuningsaanbod klaar liggen. De toelichting is op de speciale VvE pagina (https://www.beng2030.nl/pg-27565-7-115712/pagina/beng_-_uw_huis_-_vve39s.html) op de website www.beng2030.nl te vinden. Ook landelijk zijn er gunstige financiële regelingen, speciaal voor Verenigingen van Eigenaren.

 

zaal vve kl zaal vve kl
Helma vve 6-3 kl Helma vve 6-3 kl
bauke vve 6-3 kl bauke vve 6-3 kl
marianne vve 6-3 kl marianne vve 6-3 kl