‘Doe het voor jezelf!’

adviseert Herman van Toor uit Groenekan

Elektriciteit, dat boeide hem al als klein jochie. Je ziet het niet en toch kun je er zoveel mee. Herman van Toor bouwde zijn kennis uit en past die ook toe. Zo werd zijn woonhuis in Groenekan zo goed als energieneutraal. Met 27 zonnepanelen en meer. 

 

In 2001 kochten ze het huis en gingen op kierenjacht. Dus: dak, vloer en muur geïsoleerd, en nieuwe kozijnen met HR-glas. Toen kwamen de eerste zonnepanelen, de eerste in 2009. Herman ontwierp zelf een stellage voor 8 panelen tegen de zijmuur. In 2015 volgden 15 panelen op het dak en nog 4 op de schuur. Een zonneboiler met 15 tubes zorgt voor warm water. “Veel ja, we leveren flink terug. En we vinden het niet zo nodig om veel te verbruiken, we hebben geen wasdroger en geen afwasmachine. Daar doen we liever andere leuke dingen van.”

 

Goedkoper

Bijna alle verwarming is nu op zelfopgewekte stroom. “De cv-ketel hoeft alleen op echt koude dagen iets te doen. Ik begrijp echt niet waarom slaap- en badkamers nog altijd via cv verwarmd worden. Een elektrische plaatradiator is veel goedkoper in aanschaf én verbruik.” Zijn drijfveer bij alle inspanning? “Financieel voordeel. En de techniek is enorm interessant, ik zoek steeds verbetering en deel die bevinding dan weer.”

 

Een uitkomst

In grote zonneparken in Nederland ziet Herman geen heil. “Maar voor kleinschalig gebruik zijn zonnepanelen fantastisch; een uitkomst voor thuis. Je hebt er veel plezier van en weinig omkijken naar. Leen voordelig of zet je spaargeld in. Het milieu redden doe je niet, maar ik zou zeggen: doe het voor jezelf!”


Lees het hele interview met Herman van Toor (https://www.beng2030.nl/pg-27565-7-107663/pagina/beng_-_uw_huis_-_ervaringen.html), en meer ervaringen van inwoners van onze gemeente.

Groenekan IMG_4722 (4) Groenekan IMG_4722 (4)