Zonnepanelen: “Ik zou geen reden weten om het niet te doen.”
Roel Simons organiseert als vrijwilliger voor BENG! de informatieavonden over zonnepanelen. Elke maand, al zo’n tien jaar lang. Bij hem thuis. Aan zijn keukentafel bood hij inmiddels honderden Biltenaren informatie en advies. Waarom? Waartoe? Een vraaggesprek met de jubilaris.
Roel, hoe is het zo gekomen?
Het begon met Transitie Town De Bilt: een groep van mensen die graag iets wilden veranderen in hun eigen omgeving. Ik werd gevraagd voor de energiewerkgroep. Met wel zo’n 10 man praatten we enthousiast over nieuwe technologie, nieuwe apparaten: “Hé, hebben jullie al gelezen over (…).” Verhitte debatten ook – het liep altijd uit. Toen begon ik ook met de zonnepaneelavonden. Later is BENG! opgericht - daar was ik ook bij - en ging de werkgroep daar verder. Thuis probeerde ik ook van alles, ik had een poos een windmolen in de tuin en heb een 12-volts netwerk aangelegd. Ik hou van praktisch bezig zijn met elektronica, uitzoeken, ontwikkelen, ben ook vrijwilliger bij het Repair Café.
Waarom avonden over zonnepanelen?
Een vriend zei laatst, je was er op de HTS al mee bezig. En dat klopt. Later, in 2003, nam ik zelf mijn eerste vier panelen. Daarna wel meer, maar die eerste liggen er nog steeds. Ik kan er niet zo goed afstand van doen. Het werkt zo eenvoudig eigenlijk, dat boeit mij. En de belangstelling groeide. Toen vooral bij 60+’ers, mannen. Maar nu ook 30+’ers, vaak vrouwen, met een eerste koophuis. Ze nemen geregeld offertes mee nu. Ik laat dan zien hoe je die beoordeelt, maar iedereen kiest zelf. Ik adviseer geen bepaalde leverancier en raad ook nooit een offerte af.
’(...) als ik zonnepanelen op een dak zie, dan overheerst een goed gevoel. Kijk, nog een huis dat bijdraagt aan de goede zaak.’
Hoe vind je het aanbod van zonnepanelen?
Er zijn veel aanbieders en ik ken eigenlijk geen slechte. Wat wel verschilt is de betrokkenheid. Een offerte alleen baseren op Google Earth is toch wat anders dan bij de mensen thuis gaan kijken. Leveranciers die aan huis komen, kijken ook bijvoorbeeld waar de leidingen kunnen komen, wat is het mooist, vragen wat de bewoners willen. Ik heb een lijst van lokale leveranciers beschikbaar, als 1 van de 6 of 7 manieren die ik noem om aan panelen te komen. Ik heb geen banden met leveranciers, wel contacten, om mijn kennis bij te houden. Soms hoor ik wel van fouten bij de aansluiting. Dan merken bewoners dat de opbrengst tegenvalt en trekken ze aan de bel. Van brandgevallen heb ik zelf nog nooit gehoord.
Is het niet handig nog even te wachten?
Dat hoor je vaak hè: ‘de ontwikkelingen gaan zo snel, ik wacht maar even.’ Zo zie ik dat niet. Er zijn zeker voortdurend ontwikkelingen, maar die gaan geleidelijk. Ik verwacht niet opeens een enorme verbetering. Elk jaar later is een jaar te laat, als het gaat om zonnepanelen. Ik zou geen reden weten om het niet te doen. Ze zijn steeds goedkoper, je kunt huren, leasen of lenen. Sparen levert niets op, je kunt beter ‘in panelen gaan’. Wat ik met belangstelling volg zijn de zonnepanelen op dakpannen. Dat lost esthetische bezwaren op, want die noemen mensen wel geregeld. En het is inderdaad vaak niet echt mooi. Maar als ik zonnepanelen op een dak zie, dan overheerst een goed gevoel. Kijk, nog een huis dat bijdraagt aan de goede zaak.
Waarom is er niet veel gezamenlijk initiatief?
Dat weet ik eigenlijk niet. Mensen vinden inderdaad wel zelf het wiel uit, dat zou anders kunnen. Bel aan bij waar je zonnepanelen ziet liggen en vraag of ze bevallen en wie ze leverde. Of vraag de lokale leveranciers waar zij al panelen legden in de buurt en vraag die bewoners naar hun ervaring. Ik kom ook wel eens bij mensen thuis trouwens, die hebben dan een paar buren uitgenodigd. Dat kan ook.
Ga je door?
Ik heb geen plan om te stoppen. We zijn onmachtig om de echt grote kwesties aan te pakken, maar dit kunnen we wel. Dakisolatie, driedubbel glas, zonnepanelen. Dit is wat ík kan bijdragen – deze avonden. En ik hou van netwerken. Leuk, weer nieuwe dorpsgenoten aan tafel. Roept iemand bij de AH: “Ze liggen hoor!” Het maakt mij heel optimistisch.
De data van zonnepaneelavonden zijn te vinden in de agenda op onze website.