Ervaringen
We zijn er bijna
Verbouwen betekent verduurzamen dachten ze bij het Nieuwe Lyceum. Het prachtige gebouw van de onderwijsinstelling is anderhalf jaar lang op z'n kop gezet. "We hebben heel wat voor elkaar gekregen" zegt Dick Frantzen, rector/bestuurder.
De 736 zonnepanelen op het dak vormen het sluitstuk van de verbouwing. Na de herfstvakantie zullen de panelen de eerste zonnestroom opwekken. Maar er is meer gebeurd. Het enkelglas is overal vervangen door dubbel HR++glas. De ouderwetse TL-balken zijn vervangen door LED-verlichting. Daarnaast wordt er dankzij een warmtepomp nog nauwelijks gas verbruikt voor het verwarmen van het gebouw. Hiermee wordt de behoefte aan gas met ruim 80% teruggebracht.
Frantzen: "Wij zijn blij met ons geweldige vernieuwde gebouw, waarin we toekomstbestendig onderwijs kunnen realiseren en we zijn trots dat we een steentje hebben bijgedragen aan een beter milieu!" Samen met energiecoöperatie Beng! heeft het schoolbestuur twee jaar geleden geïnventariseerd op welke wijze samengewerkt kon worden met partijen uit de directe omgeving van de school. Helaas kwamen er op dat moment uit dat overleg geen haalbare plannen. "De school heeft daarom zelf gekozen voor een investering in zonnepanelen en we gaan naar verwachting 60 procent van de energiebehoefte zelf opwekken. Duurzaamheid houdt daar niet op voor ons. Zo zorgen we ook dat er een aantal laadpalen bij het schoolgebouw komen, voor fietsen en auto's. Ook met de leerlingen zijn we in verschillende projecten serieus met het thema duurzaamheid aan de slag. Wordt vervolgd!"
(Vierklank, 3 oktober 2018)
Energiecoöperatie BENG! organiseerde in 2016 en 2017 de bespaaractie bij bedrijven in De Bilt. Voor een sterk gereduceerde prijs kregen kleinere bedrijven, winkels en instellingen een energiescan aangeboden. Ron van Hugten van Van Hugten Mobility Center was tevreden over het resultaat: "Gewoon doen deze energiescan."
Ron van Hugten van Van Hugten Mobility Center is tevreden over het resultaat: "Gewoon doen deze energiescan."
"Ik heb echt geen groene pet op, zegt Ron van Hugten, "maar zo'n energiescan levert je gewoon geld op." Begin dit jaar liet hij voor het gereduceerde bedrag van 100 euro de scan uitvoeren bij zijn garagebedrijf aan de Leyenseweg in Bilthoven. Vooraf was hij wel wat sceptisch: zou hij geen onrealistische adviezen krijgen die veel te ver zouden gaan? Dat bleek erg mee te vallen. Van Hugten: "Het levert je een transparant verhaal op, heel praktisch en neutraal, dit zijn de bedrijfsruimtes en dat zijn de mogelijkheden."
Hij gaat nuchter om met de adviezen uit de rapportage: "we gaan de aanbevelingen gefaseerd uitvoeren." De energiescan vindt hij ook een toetsing van al eerder in gang gezette acties zoals het vervangen van de TL-lampen in de werkplaats door LED buizen. Omdat hij gebruik kan maken van de bestaande armaturen, blijkt deze investering zich in drie jaar tijd terug te verdienen.
Blinde vlekkenDe energiecoaches kwamen ook enkele 'blinde vlekken' op het spoor. Opladers van elektronische apparatuur bijvoorbeeld die in het stopcontact blijven steken. "Als garagebedrijf gebruik je veel draadloze elektronische apparatuur, dus dergelijk sluipgebruik tikt toch aan.", zegt Van Hugten. Ook bleek één van de koffiezetautomaten 's nachts aan te blijven staan. "Dat lossen we op met een tijdschakelaar."
Bijzonder aan de BENG!-energiescan actie was dat het ook een leertraject was voor een aantal werkzoekenden uit de regio. Zij worden opgeleid tot energiecoach en voeren scans uit onder deskundige leiding van adviesbureau Stimular. Het resultaat mag er zijn: vier van de zes coaches vonden binnen drie maanden een baan.
| Meer informatie
|
|