Energie opwekken
BENG! streeft naar een energieneutrale gemeente De Bilt. Dat kunnen we nooit bereiken zonder lokaal meer energie op te wekken. Veel meer. Daarom zijn veel activiteiten van BENG! gericht op het aanjagen en realiseren van opwekprojecten.
Dit werk past in een groter verband. Na (eerst) besparen is het duurzaam opwekken van energie noodzaak om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De klimaatafspraken van Parijs (2015) zijn in ons land uitgewerkt in het klimaatakkoord (juni 2019). In dat akkoord is bepaald dat elke regio een eigen strategie kiest om meer duurzame energie op te wekken. BENG! neemt deel in onze regio, U16. Lees meer over de Regionale Energie Strategie.
Meer zonnedaken en zonneveldenVoor alle inwoners van De Bilt organiseert BENG! bijna elke maand informatieavonden over zonnepanelen op het eigen dak. En met bedrijven en instellingen werkt BENG! volop aan het benutten van hun grote daken en de mogelijkheden voor zonnevelden. Zo was BENG! initiatiefnemer en voorbereider van een zonneveld met 1000 panelen voor Rioolwaterzuivering (RWZI) in De Bilt. En wordt er voor veel andere locaties intensief aan plannen en uitvoering gewerkt. Lees meer over lokale opwekprojecten.
Christoph Buter, initiator en organisator duurzame opwek voor BENG!
Collectieve installaties op grote dakenBENG! ontwikkelt ook collectieve zonnestroomprojecten volgens de zogenoemde postcoderoos-regeling. Dat wil zeggen dat omwonenden een of meer zonnepanelen kunnen 'kopen' op het dak van een bedrijf of instelling in de buurt, zoals een boerderij. BENG! bereidt zulke initiatieven voor tot aan de start van de stroomwinning. Voor de exploitatie heeft BENG! de coöperatie Biltstroom opgericht. Biltstroom heeft nu twee projecten in beheer: Landwinkel De Hooierij in De Bilt en Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk. De 65 deelnemers van deze projecten zorgden samen voor 600 zonnepanelen. Lees meer over Biltstroom, een initiatief van BENG!
Stap over op groene stroom 'uit Biltse bron'De stroom uit de Biltse collectieve projecten wordt verkocht aan de landelijke coöperatie om | nieuwe energie. Om is een niet-winstbeogend landelijk collectief dat de opgewekte energie van 40 lokale energiecoöperaties zoals BENG! verzamelt. En deze stroom en CO2 gecompenseerd gas voor een concurrerende prijs aan haar klanten levert. Als u overstapt op energieleverancier om ontvangt BENG! daarvoor een vergoeding. U krijgt supergroene energie uit lokale projecten en steunt tegelijkertijd uw eigen Biltse energiecoöperatie. Zo kan BENG! weer meer projecten starten, op weg naar een energieneutraal De Bilt. Lees meer over overstappen op om | nieuwe energie. | Meer informatie
|
|